Leertraject Participatie en Stakeholdermanagement - 2019

“Deze manier van werken laat je toe om op een diepgaandere manier dingen aan te pakken.” Roger Kesteloot, De Lijn

Word expert in Participatie en Stakeholdermanagement

Stakeholdersmanagement. Participatie. Co-creatie. 
Populaire buzz-woorden die men makkelijk in de mond neemt. Wat betekenen ze echt? En hoe doe je het op een professionele manier? 
Je leert er alles over in dit zevendaagse leertraject van Levuur.

Stakeholdermanagement gaat over samen beleid maken e?n uitvoeren; over betrokkenheid, engagement en verbinding. Je krijgt inzicht in wat deze processen echt kunnen betekenen. Je versterkt jezelf in het opzetten, vormgeven e?n begeleiden van stakeholdermanagementprocessen. Voortdurende onderlinge uitwisseling, feedback van de begeleiders en reflectie op je eigen handelen zorgen voor een krachtig en gestaag leerproces. 

Het leertraject combineert theorie en praktijk. We verwachten dat je leervragen en praktijkuitdagingen meebrengt. Waar mogelijk gebruiken we je praktijkuitdagingen om mee aan de slag te gaan. Sowieso doe je ervaring op via ree?le projecten.

Voor wie

 • Leidinggevenden/stafmedewerkers die in hun organisatie verantwoordelijk zijn voor het betrekken van stakeholders en dit actief willen inzetten voor visie-, strategie- en organisatieontwikkeling. 
 • Trekkers en begeleiders van participatieve of stakeholdermanagementprocessen binnen overheden en publieke diensten. 
 • Professionals/consultants die op zoek zijn naar extra bagage op het vlak van stakeholdermanagement. 

Aarzel ook niet om deze aankondiging verder te verspreiden naar personen in jouw netwerk voor wie je denkt dat deze opleiding interessant kan zijn.

Drie tweedaagse modules en 1 optionele tussendag

BLOK 1: “Basisbouwstenen van stakeholdermanagement” 

ma 1 t/m di 2 april 2019

Kennismaken/definities, achtergronden en kaders/succesfactoren/stakeholders identificeren en karakteriseren/eigen leervragen expliciteren/opstarten van de ervaringsgerichte projecten met het scherp krijgen van de doelstellingen. 

BLOK 2: “Ontwerpen van het interactief proces met stakeholders” 

do 23 t/m vr 24 mei 2019

Ontwerpcriteria/overzicht van methoden en werkvormen en wat je ermee kan doen/het belang van te denken in procesarchitectuur/het verbinden van belangen: hoe doe je het?/ontwerpen van de ervaringsgerichte projecten en aftoetsen met de klant 

OPTIONELE TUSSENDAG: “Verder ontwerpen en voorbereiden participatief moment met de klant met Levuur-consultants als klankbord”
Dit moment moet nog worden ingepland: eerste helft van juni 

BLOK 3: “Begeleiden van het interactief proces met stakeholders” 

do 20 t/m vr 21 juni 2019

Naar jezelf kijken als facilitator van en instrument in processen/hoe interventies vormen en uitvoeren/creatief werken en jezelf overwinnen hierbij/begeleiden van de ervaringsgerichte projecten/feedback en evaluatie van het geleerde. 

NIEUW

We zijn nl. van plan om de formule, die inmiddels al 8 jaar meegaat, een grondige opfrisbeurt te geven waarbij we nog meer praktijk- en vraaggericht willen werken, meer mogelijkheden willen bieden om ook tussen de geplande 2-daagsen kleine, korte inputs of leermomenten te creëren, dynamischer cursusmateriaal,..   

We voelen heel veel energie om van deze editie een knaleditie te maken.

BRENG JE EIGEN LEERCASE MEE

En er is dit jaar een extra reden om in te schrijven, een aanbod om de investering in het Leertraject onmiddellijk te laten renderen.  De vorige jaren werd het leertraject steeds opgebouwd rond 'real live cases’ : 4 of 5 échte vragen van Levuur-klanten waarin het geleerde onmiddellijk werd toegepast.  Deze praktijkervaringen werden door de cursisten steeds ervaren als krachtige leeromgevingen.  Maar we kregen ook de feedback dat het jammer is dat onze cursisten deze leercases niet vanuit hun eigen organisatie of bedrijf konden inbrengen zodat de investering van de organisatie in het leertraject een onmiddellijke return oplevert.  Daarom willen we alle ingeschreven deelnemers de kans geven een case aan te brengen.  Wel zullen we streng zijn in de selectie. We weten intussen welke cases goed werken en welke vragen niet of minder geschikt zijn.  In totaal kunnen we 6 vragen een plaats geven in het leertraject.

Wat is een goede leercase?

Eerst en vooral: het moet gaan om een vraag waarbij in de dagen voorafgaand aan de laatste 2 dagen van het leertraject of - dat kan ook - uiterlijk op donderdag 20 juni de aanbrengende organisatie een groep stakeholders wil samenbrengen om met hen aan de slag te gaan over een kwestie die voor de organisatie belangrijk is (bv. in het kader van een lopend project, een beleidsplanningscyclus, een burgerinitiatief, een wijkgebeuren, noem maar op…).  Toegegeven: we mikken op iets niet te groot - 1000 deelnemers overstijgt onze mogelijkheden - maar het mag gerust iets zijn met 80 tot 100 deelnemers. Niet onbelangrijk: het mag ook een bepaald participatieve stap zijn in een veel groter proces.  Wij voegen aan elke case nog 2 of 3 bijkomende cursisten toe (uiteraard rekening houdend met de voorkeuren die ze uitspreken) die de case doorheen het leertraject zullen vormgeven en begeleiden. Zelf zorgen we  voor de nodige steun en inspiratie en bewaken we de kwaliteit van de aanpak.  Door het feit dat de meeste van onze cursisten in de regel zeer ervaren mensen zijn, met een brede en rijde professionele achtergrond, mag het opgeleverde resultaat er steeds zijn.

Lesgevers

Dit leertraject wordt vormgegeven en getrokken door Stef Steyaert en Ewoud Monbaliu. Beide zijn ervaren praktijkmensen en mede-oprichters van Levuur. 

Meer info over hen vind je op www.levuur.be/mensen.

Samen vormen ze het vaste begeleidingsteam. Waar nodig en wenselijk nodigen ze collega’s uit die vanuit hun specifieke expertise kunnen ondersteunen bij vragen die opduiken. 

Data

  • Blok 1: ma 1 t/m di 2 april 2019
  • Blok 2: do 23 t/m vr 24 mei 2019 
  • optionele tussendag – datum nog in te plannen: eerste helft van juni (niet op de Heerlijckyt maar in Leuven)
  • Blok 3: do 20 t/m vr 21 juni 2019

telkens van 9u op de eerste dag tot 17u op de tweede dag. 

Locatie

Je verblijft in een prachtig kasteeldomein met 23 ha natuur.

Heerlijckyt van Elsmeren 
Weg op Halen 2
B - 3450 Geetbets 

Investering

€2440 +BTW 

Inclusief training, professionele begeleiding, cursusmateriaal en alle Heerlijcke maaltijden, doorlopend koffie, thee, levend water, frisdranken, versnaperingen, huisgemaakte vieruurtjes, overnachting in single kamer met ontbijt en verblijf in kasteeldomein. 

Exclusief dranken uit de bar

Korting indien je niet blijft overnachten: €282+BTW

Vier goede redenen om in te schrijven

 1. Je krijgt inzicht in wat stakeholdersmanagement, participatie en co-creatie op een professionele manier in de praktijk echt kunnen betekenen.
 2. Je versterkt jezelf in het opzetten, vormgeven en begeleiden van dergelijke processen.
 3. Je combineert theorie en praktijk
 4. Je krijgt voortdurende onderlinge uitwisseling, feedback van de begeleiders en reflectie op je eigen handelen.

Info & inschrijven

We beperken het aantal deelnemers tot max. 25 personen. 

Stef Steyaert
stef@levuur.be
+32 496 80 71 17 

Burgers betrekken bij je meerjarenplan 2020-2015, doe het NU in je gemeente samen met participatie-experten van Levuur

Ben jij ook een stad of gemeente die aan de vooravond staat van de opmaak van je nieuw meerjarenplan. Wil jij je burgers hierbij betrekken maar weet je niet goed hoe. Levuur biedt je haar jarenlange ervaring in een duidelijk afgelijnd en beproefd ‘basispakket’ waar een toekomstdag met je medewerkers, mandatarissen en burgers centraal staat. Wil je verder gaan, dan kan je je door ons laten begeleiden in een interne workshop meerjarenplan. De uitkomst van deze oefening is hands-on materiaal dat rechtstreeks in je meerjarenplan kan opgenomen worden

Wanneer? Op vraag van jullie rollen we ons pakket uit, op een moment dat het best past voor je gemeente. 

Folder: Burgers betrekken bij je meerjarenplan 2020-2015 (PDF)

Informatie en inschrijven bij leen@levuur.be of 0486 84 46 13